Ads

Followers

Daisypath Anniversary tickers

My Precious

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Mohon Anak Dalam Kandungan Sihat & Selamat

Ya Allah..
Lindungilah zuriatku selama dia berada di dalam kandunganku dan berikanlah dia sihat..

Engkaulah yang Maha Menyembuh dan tiada sembuh melainkan penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.



Ya Allah..
Jadikan ia dengan rupa paras yang cantik dan baik serta tetapkan hatinya dalam iman kepadaMu dan utusanMu.



Ya Allah..
Lahirkan ia daripada perutku dengan senang dan selamat. Berikan ia kesihatan yang baik, kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran serta berilmu dan beramal.



Ya Allah..
Lanjutkan usianya, sihatkan tubuh badannya, baikkan tingkah lakunya, lancarkan pertuturannya, merdukan suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad dan segala pujian untuk Tuhan sekalian alam.
Amin.

*6 days left*

Pejam celik pejam celik..tinggal 6 hari je lagi cuti sekolah..aiyyoo..time flies so fast + looking at Hasif made me realize that time really flies nowadays..dan dan dan bermula juga tugas sy di sekolah baru - SK Bandar Tasik Selatan on this January 3rd. Sangat belum bersedia bole tak? ..urghh..

*DIY*

Sementara Hasif sedang tidur, sempatlah sy meng'google' idea2 untuk majlis aqiqah & cukur jambul Hasif nanti. Dalam banyak2 yang sy jumpa, sy rasa yang ini agak simple dan mudah kalau rajin nak buat DIY :) Bole ubah mengikut kreativiti kita kan?

Dan sambil2 tu sy mencuba juga buat sendiri mengikut idea sy. Dah lama tak buat kerja2 macam ni. Otak pun dah berkarat. Haha! Dan inilah hasilnya.. Boleh terus print kemudian gunting. Atau boleh buat sendiri menggunakan kertas2 berwarna atau apa jua bahan. DIY :)

Gambaran contoh.


*ikhlas*

Sy ada terima emel bertanyakan kenapa tak boleh drop comment di blog sy. Bukan niat sy tidak mahu menerima comment secara rambang, tetapi sy hanya buka kepada orang2 tertentu sahaja. Sy lebih suka orang yang ikhlas memberi pandangan. Tujuan blog ini adalah untuk berkongsi pandangan, idea, komen, pendapat dan kata2 penambahbaikan. Bukan tujuan menjatuhkan. Kalau kita betul2 ikhlas untuk memberi komen, kita tidak akan menggunakan 'anon' sebagai pengganti diri kan? :)

*3 P*

Hmm..susu badan sy dah semakin berkurangan. Memang tak cukup untuk mengenyangkan Hasif yang dah semakin membesar. Bila pam pun tak sampai 4oz. Kesian plak kat Hasif banyak minum susu formula sampai abah dan suami pun dah tegur kenapa bagi Hasif minum susu formula. Mungkin sy tak segigih ibu-ibu yang lain yang menyusukan anak secara ekslusif. Sy akui itu. Jadi, sy mahu minta petua, pendapat dan pandangan para ibu yang lain bagaimana cara untuk memperbanyakkan kembali susu badan. Apa harus dimakan? Apa harus diminum?



*pilihan ibu-ibu*

Sy suka mencuba pelbagai jenis diapers untuk Hasif tak kira mahal atau murah baik Mamy Poko, Huggies, Pet Pet, Fitti, Drypers, Pampers, Hey Baby, Shee Shee..kebanyakannya sy dah cuba. Sy cuba cari Diapex tapi sampai sekarang tak dapat2 saiz S untuk Hasif. Setelah mencuba pelbagai jenis diapers, sy memilih Mamy Poko, Huggies dan Pet Pet :) Sy pakaikan Hasif Mamy Poko untuk malam, atau ketika perjalanan jauh, atau ketika sy bawa Hasif keluar berjalan2-shopping. Bukannya apa, Mamy Poko agak mahal jadi membazir je sy rasa untuk pakaikan Hasif pada waktu siang. Bila siang, sy pakaikan Hasif Huggies atau Pet Pet. Kadang2 sy pakaikan Hasif cloth diapers juga. Tapi bila Hasif pakai cloth diapers, rasa macam tak kena plak pakaikan Hasif seluar. Jadi, cloth diapers sy pakaikan bila di rumah sahaja :)


Sy suka Mamy Poko, Huggies dan Pet Pet sebab sy suka velcro tape nya. Yang lain2 sy kurang berkenan sebab mudah melekat pada kulit Hasif bila ditanggalkan. Ada plak jenis yang pelekatnya sangat kuat sampai sy kena guna losyen untuk tanggalkan bila dah melekat pada kulit Hasif. Sy juga mengambil kira potongan dan serapannya. Pilihan terletak di tangan kita sebagai ibu buat anak2 kan? :)

Hasif in cloth diaper


*daddy's boy*

2-3 hari kebelakangan ni, Hasif dah pandai berjaga dan tak nak tidur awal. Kalau dulu Hasif akan tidur paling lewat pun pukul 9 malam, sekarang pukul 11 pun belum tentu Hasif akan tidur. Nak kata siang dia banyak tidur tak juga. Tambah tolak jumlah dia tidur siang paling lama pun 3-4 jam (total).


Malam semalam Hasif menangis tak henti2. Menangis macam kena dera :-( Puncanya dia merajuk kot sebab babah dia keluar sekejap pergi beli gula. Masa babah balik dari kerja Hasif tertidur, bila Hasif bangun babah plak nak keluar. Apa lagi puas la sy pujuk dia. Bila Hasif menangis semua pun dia tak layan kecuali sy buat bunyi 'brrrrrrrr' dia akan diam. Diam gak la sekejap. Lepas tu sambung balik. Lebih kurang pukul 11 lebih sy mahu tidurkan dia, sekali lagi dia menangis semahu-mahunya. Nasib baik ada babah, babah pujuk Hasif. Babah layan Hasif main2 sekejap. Mulanya Hasif jual mahal, langsung tak nak pandang babah. Pujuk punya pujuk, Hasif pun okay :) Tapi itulah, bila Hasif dah okay senyum2, babah plak sibuk nak tengok tv. Layan Hasif sambil lewa. Hasif rasa terabai, dia pun menangis lagi :-( Dan kesudahannya, sy juga la yang cuba pujuk Hasif dan tidurkan dia. Ma sampai sakit tekak dodoikan Hasif supaya dia senyap dan tidur sebab suara Hasif lebih kuat dari ma.


Hasif seharian tak jumpa babah sebab babah kerja, jadi apa salahnya babah luangkan masa lebih sikit untuk Hasif bila babah balik kan? :)






(Gambar hiasan)


*after a year*

5 Disember 2009 - 5 Disember 2010

Entry kali ni sepatutnya sudah di'publish' lama. Tetapi disebabkan tiada internet connection, maka sy pun menyepi. Kalau kat rumah mak abah boleh online 24/7 sebab guna streamyx. Walaupun kadang2 tidak berkesempatan nak online tapi laptop still on. Sekarang sudah ada broadband sendiri ^_^ So, boleh la online masa Hasif tidur. Bukannya apa..bosan juga bila Hasif tidur, kerja rumah pun dah beres tapi tak tau nak buat apa kan?


Hm..sudah hampir sebulan sy menguruskan anak teruna sy Hasif Fahimi seorang diri tanpa bantuan mak lagi. Mula2 risau juga. Yelah kan bila dengan mak, kalau Hasif menangis mak boleh tolong tengok2kan. Tapi syukur sebab Hasif pun seolah-olah memahami bila tinggal berdua je dengan sy. Dia pun okay. Menangis tu menangis juga tapi biasanya Hasif akan menangis bila dia terlampau mengantuk tapi cara nak tidurkan dia tak kena, atau dia nak tidur tapi mungkin ada 'gangguan' lain yang kita tak nampak. Sebab lain setakat ni takde. Hasif pun alhamdulillah belum pernah demam atau kembung. Malam, tidurnya sangat lena. Cuma sy tetap akan bangun antara pukul 1 atau 3 pagi untuk susukan Hasif walaupun Hasif sedang tidur. Dan sekali lagi antara pukul 5 atau 6 pagi. Jika pukul 1 atau 3 sy bf Hasif, maka pukul 5 atau 6 sy akan buatkan susu formula. Bekalan susu sy tidak cukup untuk mengenyangkan Hasif.


Siangnya, Hasif akan bangun pukul 7 pagi waktu babah nak pergi kerja. Kemudian tidur semula dan bangun antara pukul 9 atau 10. Waktu mandi Hasif pula antara pukul 10 atau 11. Bergantung pukul berapa Hasif bangun. Lepas mandi Hasif wajib menyusu. Kemudian sy akan biarkan Hasif layan perasaan depan tv sementara sy breakfast atau buat mana2 kerja rumah yang patut. Lebih kurang pukul 12 tengah hari Hasif mula mengantuk dan tidur. Tempoh tidur Hasif tak tentu. Ada masanya setengah jam je, ada masanya 1 jam atau 2 jam. Bangun menyusu lagi. Layan Hasif borak2 sekejap. Hasif tengok tv lagi. Sy siapkan kerja rumah. Memasak pun ala kadar je. Dalam pukul 3 atau 4 petang, Hasif akan tidur lagi tapi tak lama. Pukul 5 dan ke atas Hasif mesti berjaga sebab tunggu babah balik. Bila babah balik Hasif mesti dah siap mandi. Bila babah cium Hasif mesti wangi :) Hasif akan teruja bila dengar suara babah. Giliran babah plak layan Hasif. Ma mahu rehat sekejap :p Dan malam, Hasif akan tidur antara pukul 9 atau 10 ke atas. Tapi sekarang Hasif sudah pandai berjaga dan tidur lewat.


Begitulah rutin Hasif Fahimi bila tinggal dengan sy :) Tak elok sangat kan biar anak tengok tv? Tapi nak buat macamana. Kalau tak, tak buat kerja rumah lah sy. Sy pun bukannya ada bibik nak tolong kemaskan rumah atau tolong masak..huhu~


5 Disember lepas, genap setahun sy bergelar isteri. Setahun kami bersama dan syukur kami juga punya anugerah yang tidak ternilai ini..Hasif Fahimi.

♥ Hasif Fahimi 3 bulan ♥

2 September - 2 Disember 2010




*aqiqah & cukur jambul*

Sudah agak lama tidak meng'update' blog huh! Kemahuan itu ada, namun kesempatan itu tiada. Sibuk menguruskan rumah tangga sejak cuti sekolah bermula. Jadi suri rumah tangga sepenuh masa gitu. Dan menjadi ibu sepenuh masa buat Hasif :) Masih banyak perkara yang perlu dipelajari sebab kadang2 sy terfikir sy masih belum cukup sempurna dan terbaik buat Hasif.


Okay, sy sedang berkira-kira mahu menyediakan persiapan untuk majlis cukur jambul Hasif. Abah bercadang mahu mengadakan sekali majlis cukur jambul Hasif Fahimi dan Ungku Yusra Insyirah bersama majlis perkahwinan sepupu sy Joen Hamzah & Farouq Zauji pada 22 23 Januari nanti. InsyaAllah..

♥♥

Idea : Takeaway box ( JajaKraf.com )



Idea : Polka Dot Box (Sumber : Google)


Idea : Its A Boy Its A Girl Favor Bag ( House of Favors )


Idea : Organza Favor Bag ( House of Favors )




video




*episod baru*

Alhamdulillah..akhirnya permohonan pertukaran sy dari Pahang (tanah tumpahnya darahku) ke W.P Kuala Lumpur (tanah tumpahnya darah suamiku) telah berjaya :) Berdebar-debar nak tengok result. Berdebar mengalahkan nak tengok result exam. Maklumlah sebab permohonan sebelum ini gagal. Sanggup tidur lewat sikit dari kebiasaan semata-mata nak tunggu jam 12.01 pagi (15 November). Tunggu punya tunggu dan ini keputusannya..



(klik untuk tumbesaran)

Maka, cuti sekolah ini sy dan Hasif akan pulang dan terus tinggal bersama babah di KL. Bermulalah episod kehidupan kami tiga beranak :) Semoga segala urusan kami dipermudahkan.


*suntikan imunisasi*

Hasif Fahimi (2 bulan)



Hari ni sy bawa Hasif ke klinik untuk suntikan 2 bulan mengikut temujanji yang telah ditetapkan. Tetapi, agak menghampakan sebab tiba-tiba nurse cakap, dos untuk suntikan 2 bulan tiada stok. Jadi, Hasif tidak diberikan suntikan. Nurse suruh datang semula 2hb Disember nanti. Masa tu Hasif sudah 3 bulan. Hmm..takpe ke kalau Hasif tak diberi suntikan 2 bulan? Risau plak..





"H for Hasif"





2 bulan sudah umur Hasif. Rasa sekejap je masa berlalu. Percaya tak Hasif sudah pandai menyebut "Ma..ma". Rasa bangga plak walaupun sy tau anak orang lain pun mungkin macam tu :) Semalam sy ajar Hasif ABC. Hasif cuma pandai menyebut "A"..yang selebihnya hanyalah "uuuu-ahhh-eehhhh-oooo-grrrr-eh-eh" Hasif juga sudah banyak berjaga sekarang. Dia suka diberi perhatian dan bermain. Dia suka bila kita berbual-bual dan memuji dia. Senyumnya bukan main. Kadang-kadang dia akan tergelak kuat bila diagah-agah. Tak sabar nak bawa Hasif pergi bercuti. Ma dan Babah Hasif belum sempat honeymoon lagi tau.




*babah..chakk!!*

Hari ni sy dah nekad mahu cukur rambut Hasif sebab kepala dia dah mula berkerak. Tak mahu tunggu lagi. Lebih senang dan mudah buat sendiri daripada mengharapkan orang. Tunggu punya tunggu lagi, rambut pun dah semakin panjang dan mencacak. Kesian Hasif tak selesa bila cuaca panas. Dia mudah berpeluh. Dia pun rimas bila rambut dah semakin panjang.


* Kejutan untuk Babah..hihi :p


*61 hari*



Hasif Fahimi (44 hari)



Esok sy akan kembali bertugas semula setelah 60 hari bercuti + 1 hari cuti rehat khas :) Esok juga Hasif berumur 47 hari. Hasif jangan menangis tinggal dengan Tok dan Wan tau.


** Rambut Hasif juga masih belum dicukur.

Nurul Farhana

*warna najis*




Kesihatan Bayi Melalui Warna Najis


Kuning
Warna ini adalah normal jika bayi hanya mendapat penyusuan ibu semata-mata, tiada campuran dengan susu formula. Warna kuning disebabkan bayi mendapat susu ibu sepenuhnya dari foremik (susu bahagian hadapan payudara ibu) dan hindmik (susu dari bahagian belakang payudara ibu).


Hijau
Masih dikategorikan normal. Tetapi jika warna ini berterusan, ia menunjukkan anda menyusukan bayi dengan cara tidak betul (yang dihisap bayi hanya foremik). Keadaan ini berlaku kerana pengeluaran susu melimpah disebabkan bayi kerap menghisap susu bahagian hadapan terlebih dahulu yang mempunyai kandungan gula dan laktosa tetapi rendah lemak. Hal ini menyebabkan bayi cepat lapar semula dan susu bahagian belakang yang mengandungi banyak lemak akan dihisap selepas foremik habis sedangkan hindmik (bahagian belakang) yang menjadikan najis berwarna kuning.


Merah
Boleh disebabkan adanya titisan darah bersama najis. Darah ini mungkin datangnya dari bayi atau dari ibu yang terhisap semasa proses bersalin. Jika darah itu datangnya dari ibu atau bayi, maka najis akan berwarna hitam dan hanya berlaku selama sehari dua selepas bayi dilahirkan. Jika darah tersebut bukan dari ibu dan bayi sendiri, berkemungkinan lain adalah alergi susu formula atau bayi mengalami masalah usus tersumbat. Ibu boleh segera mendapatkan pemeriksaan dan khidmat nasihat doktor.


Kelabu
Warna ini dianggap tidak normal dan anda harus segera membawa bayi anda berjumpa doktor. Warna kelabu menunjukkan terdapat gangguan serius pada hati, hempedu dan usus bayi.


** Bentuk Najis **
Selepas dua hari dilahirkan, bentuk najis adalah lembik kemudian sedikit bergumpal seperti jeli, padat, berbiji dan mungkin juga sedikit cair. Najis bayi yang diberi susu ibu sepenuhnya berbentuk krim, berbiji dan agak cair.

Nurul Farhana

*breastpump*

Hari ini sy sangat gembira sebab barang yang dibeli sudah sampai (senyum sampai ke telinga) =D Sy beli secara online di LittleWhiz : Medela Harmony Manual Breastpump. Hanya ini yang termampu. Owhh..sy tak mampu nak beli yang free style ke, electric ke, swing ke..agak mahal duh! Lagipun bila difikirkan, yang manual ni bole dibawa ke mana2 jua ;-) Sy beli sekali dengan bag. Jadi, senang nak angkut. Masa pregnant dulu memang berhajat nak beli awal. Tapi ramai yang suruh hold dulu sebab takut badan sy tak produce susu. Membazir je la kan beli then tak guna.


Sekarang, alhamdulillah badan sy menghasilkan susu yang agak banyak juga hingga tiap2 hari baju akan basah lenjun dek susu dan inilah salah satu sebab utama sy beli breastpump. Kadang2 bila bangun tidur sedar2 tilam dah dibasahi susu sebab sy suka tidur mengiring. Pernah suatu malam, baju Hasif basah lenjun. Sy ingatkan Hasif kencing sampai bocor, rupanya empangan susu sy memancut2 keluar tanpa sy sedar. Sebelum ni, abah ada belikan manual breastpump jenama Pureen. Agak lenguh juga tangan ni hendak mengepam dan susu juga mudah meleleh keluar. Maklumlah tradisional punya ;-)






Hasif pun sudah berusia 4 minggu dan insyaAllah sy akan cuba memenuhi keperluan dia walaupun sy bukan susukan Hasif secara ekslusif. Hasif juga minum susu formula. Namun, sy akan cuba sedaya upaya memberikan susu ibu yang terbaik untuknya :)


Ma saaaaaaaaaayang Hasif sangat2 sebab Ma yang susah payah melahirkan Hasif. Sakit itu hanya Ma yang rasa.

Nurul Farhana

*tidur siang*

Okay, berbalik kepada entry sebelum ni (tak sempat nak taip panjang2 sebab Hasif dah pun mula nak 'start engine')..Hasif agak susah atau kurang lena tidur di siang hari sekarang ni..paling lama pun 45 minit - 1 jam..itupun bernasib baik dan dengan syarat mesti ada seseorang di sisinya sebab dia bole hidu bau ada orang atau tak..


Awal2 dulu Hasif banyak tidur, tak kira la guruh kilat ribut dan taufan melanda sekalipun, matanya tetap tertutup rapat..betul2 lena..nak kejutkan untuk menyusu pun dia buat tak endah..dan malamnya pula Hasif akan berjaga sebab puas tidur siang.


Sekarang, tidur siang Hasif sudah tidak selena dan sepuas dulu. Hasif mudah terjaga. Baru 5 minit tidur, dia akan terjaga. Kadang2 sy ingatkan dia dah tidur lena, sy pun baru nak tinggalkan dia sekejap, dia dah pun terjaga. Bila sy temankan dia, punyalah lama nak tunggu dia lelapkan mata. Bila tak kena cara, dia akan menangis.


Namun begitu, nasib baik tidur malam Hasif sudah beransur okay dan sy tidak perlu berjaga terus-terusan. Sy hanya berjaga untuk menyusukan dia sahaja. Namun masih perlu bangun 3-4 kali juga :-) Hasif suka tidur mengiring ke kanan mengadap sy dan Hasif hanya akan tidur sekiranya sy ada bersamanya. Jadi, waktu malam memang tiada masalah sebab sy pun bole tidur sekali. Yang menjadi masalah adalah ketika waktu siang.


Bagaimana sy mahu pastikan Hasif benar2 lena tidur di siang hari? Hasif tidak boleh bergantung tidur malam semata2. Dia perlukan tidur siang juga :-)

Nurul Farhana

*tidurlah sayang*

Bagaimana nak buat baby tidur lena siang hari?

Nurul Farhana

*berdondang sayang*

Memang betul lah ada orang kata, kalau baby tak ganggu mak dia masa dalam kandungan, tunggu je lah masa dia lahir nanti..sudah tiada istilah lena diulit mimpi buat si mak tadi..huhu~


Masa sy mengandung dulu, tidur sy memang lena. Tiada masalah dan tiada gangguan. Nah! Sekarang tiada lagi tidur yang lena. Setiap malam adalah malam berdondang sayang bersama Hasif Fahimi. Owhh..zaman study dulu pun tak pernah stay up segigih sekarang.


Bermula lebih kurang jam 1.30 pagi hinggalah jam 4.00 atau jam 5.00 pagi dan paling bertuah hingga ke Subuh hari, sy harus melayan kemahuan dan perintah Hasif. Mujurlah kadang2 emak turut berjaga sama. Hasif akan meragam jika tidak kena cara menidurkannya. Sy juga harus pastikan Hasif betul2 lena baru sy boleh tidur..tapi biasanya sy memang tak boleh tidur sebab Hasif seolah2 dapat menghidu niat emaknya yang mahu tidur, maka dia akan merengek, meragam dan silap haribulan menangis semahu2nya..huhu~


Oh..Hasif..kita tunggu babah balik eh..kita ajak babah berjaga sama sambil tengok movie :-)


Nurul Farhana

*arjuna kecil*

Hasif Fahimi (16 hari)

"..kerna kamu adalah segala-galanya"

Nurul Farhana

*Salam Aidilfitri*

♥ 1 Syawal 1431H ♥

Salam Aidilfitri & Maaf Zahir Batin

Nurul Farhana