Ads

Followers

Daisypath Anniversary tickers

My Precious

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Mohon Anak Dalam Kandungan Sihat & Selamat

Ya Allah..
Lindungilah zuriatku selama dia berada di dalam kandunganku dan berikanlah dia sihat..

Engkaulah yang Maha Menyembuh dan tiada sembuh melainkan penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.



Ya Allah..
Jadikan ia dengan rupa paras yang cantik dan baik serta tetapkan hatinya dalam iman kepadaMu dan utusanMu.



Ya Allah..
Lahirkan ia daripada perutku dengan senang dan selamat. Berikan ia kesihatan yang baik, kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran serta berilmu dan beramal.



Ya Allah..
Lanjutkan usianya, sihatkan tubuh badannya, baikkan tingkah lakunya, lancarkan pertuturannya, merdukan suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad dan segala pujian untuk Tuhan sekalian alam.
Amin.

*breastpump*

Hari ini sy sangat gembira sebab barang yang dibeli sudah sampai (senyum sampai ke telinga) =D Sy beli secara online di LittleWhiz : Medela Harmony Manual Breastpump. Hanya ini yang termampu. Owhh..sy tak mampu nak beli yang free style ke, electric ke, swing ke..agak mahal duh! Lagipun bila difikirkan, yang manual ni bole dibawa ke mana2 jua ;-) Sy beli sekali dengan bag. Jadi, senang nak angkut. Masa pregnant dulu memang berhajat nak beli awal. Tapi ramai yang suruh hold dulu sebab takut badan sy tak produce susu. Membazir je la kan beli then tak guna.


Sekarang, alhamdulillah badan sy menghasilkan susu yang agak banyak juga hingga tiap2 hari baju akan basah lenjun dek susu dan inilah salah satu sebab utama sy beli breastpump. Kadang2 bila bangun tidur sedar2 tilam dah dibasahi susu sebab sy suka tidur mengiring. Pernah suatu malam, baju Hasif basah lenjun. Sy ingatkan Hasif kencing sampai bocor, rupanya empangan susu sy memancut2 keluar tanpa sy sedar. Sebelum ni, abah ada belikan manual breastpump jenama Pureen. Agak lenguh juga tangan ni hendak mengepam dan susu juga mudah meleleh keluar. Maklumlah tradisional punya ;-)






Hasif pun sudah berusia 4 minggu dan insyaAllah sy akan cuba memenuhi keperluan dia walaupun sy bukan susukan Hasif secara ekslusif. Hasif juga minum susu formula. Namun, sy akan cuba sedaya upaya memberikan susu ibu yang terbaik untuknya :)


Ma saaaaaaaaaayang Hasif sangat2 sebab Ma yang susah payah melahirkan Hasif. Sakit itu hanya Ma yang rasa.

Nurul Farhana

3 comments:

Mrs Nageb said...

nice lah tuh..alhamdulillah,banyak susu kan :)

Skinny Yash said...

i dgr byk yg komen medela ni bagus...hmm..good for u..tp bgs jugak ek..u xbeli awal2 coz takut xproduce susu byk...at the end..baru beli kan...hmm..good tips tu! :)

btw u have a good baby boy here!! Congrats of being a mommy! anyway, saya belom pon! ha ha ha

k|ree said...

kita tgh 5bln lebih..pun dah beli breastpump...
sebabnye, bertekad utk susu kan baby nnt..insyaAllah, mesti ada susu..doktor ada kata, mmg ibu mengandung..akan keluarkan susu...cuma cepat dan lambat je... :)