Ads

Followers

Daisypath Anniversary tickers

My Precious

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Mohon Anak Dalam Kandungan Sihat & Selamat

Ya Allah..
Lindungilah zuriatku selama dia berada di dalam kandunganku dan berikanlah dia sihat..

Engkaulah yang Maha Menyembuh dan tiada sembuh melainkan penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.



Ya Allah..
Jadikan ia dengan rupa paras yang cantik dan baik serta tetapkan hatinya dalam iman kepadaMu dan utusanMu.



Ya Allah..
Lahirkan ia daripada perutku dengan senang dan selamat. Berikan ia kesihatan yang baik, kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran serta berilmu dan beramal.



Ya Allah..
Lanjutkan usianya, sihatkan tubuh badannya, baikkan tingkah lakunya, lancarkan pertuturannya, merdukan suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad dan segala pujian untuk Tuhan sekalian alam.
Amin.

*3 P*

Hmm..susu badan sy dah semakin berkurangan. Memang tak cukup untuk mengenyangkan Hasif yang dah semakin membesar. Bila pam pun tak sampai 4oz. Kesian plak kat Hasif banyak minum susu formula sampai abah dan suami pun dah tegur kenapa bagi Hasif minum susu formula. Mungkin sy tak segigih ibu-ibu yang lain yang menyusukan anak secara ekslusif. Sy akui itu. Jadi, sy mahu minta petua, pendapat dan pandangan para ibu yang lain bagaimana cara untuk memperbanyakkan kembali susu badan. Apa harus dimakan? Apa harus diminum?



5 comments:

`BaHa` said...

I minum soya Homesoy - kalau soya lain I minum mcm tak membantu sangat. Pastu I ada beli milkmaid tea from fabulous mum - ini untuk banyakkan susu jugak. Milkmaid tea ni made from fenugreek seed atau bm nye halba.
Tapi kalau seharitu amir asyik bergayut je.. hmm jadi tak cukup jugak. I selalu waktu pagi je smpi bengkak, kalau siang tu kdg2 nampak mcm tak cukup jugak.

Nurul Farhana Abdul Wahab said...

okay sy bole try minum homesoy.. thanks hidayah :)

nurul aziyana said...

sy minum hi goat..1 paket masa bfast..hasilnya 3x pum dpt 21oz..pekat plk tu susu..cuba la mane tau berkesan..bli dlu sepaket dua kt kedai, biasanya kalu jual paket2 kt kedai makan..pastu ni petua yg sy bc

1. pam every 3h..walaupun breast xbengkak, pam jugk..tu menggalakkan penghasilan susu

2. setiap kali pam, minum air..lepas pee pun minum air..bg ibu yg menyusu, 2liter air sehari diperlukan..pasal minum air ni sy ada bc testimoni org, die xmkn apa2 penambah susu pun, juz minum air yg ckup

3. jgn stress..sbb susu akan terhasil dgn banyak kalu kita dlm gelombang alfa yg mana situasi diri dlm keadaan gembira..erm pkirkan anak mmg buat kita gembira..so anything that can make u happy, juz do it

4. doa banyak2 mintk ada rezeki utk hasif dan tawakkal

last but not least, gud luck..u can do it

Nur Iman said...

Kerap susu kan bb even waktu malam pun. Semakin byk susu yg keluar, semakin byk yg akan dihasilkan.So, if waktu kerja, mmg kena pam selalu utk keluar kan.Once susu lama x dikeluarkan, inhibitor akn dihasilkan utk bg signal kt kilang utk stop production.lama2, susu akn berkurangan..Susu kn bb more than 10 minit agar bb dapat kedua-dua fore milk & hind milk.

dialicious said...

specialist kata kene slalu breastfeed kt baby utk stimulate more milk.my mom advise to eat sengkuang/lobak putih..sedap lg sengkuang kot.hehe