Ads

Followers

Daisypath Anniversary tickers

My Precious

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Mohon Anak Dalam Kandungan Sihat & Selamat

Ya Allah..
Lindungilah zuriatku selama dia berada di dalam kandunganku dan berikanlah dia sihat..

Engkaulah yang Maha Menyembuh dan tiada sembuh melainkan penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.



Ya Allah..
Jadikan ia dengan rupa paras yang cantik dan baik serta tetapkan hatinya dalam iman kepadaMu dan utusanMu.



Ya Allah..
Lahirkan ia daripada perutku dengan senang dan selamat. Berikan ia kesihatan yang baik, kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran serta berilmu dan beramal.



Ya Allah..
Lanjutkan usianya, sihatkan tubuh badannya, baikkan tingkah lakunya, lancarkan pertuturannya, merdukan suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad dan segala pujian untuk Tuhan sekalian alam.
Amin.

*menyakitkan hati*

Hari-hari kita mendengar tentang kes pembuangan bayi. Baru sekejap tadi sy dengar tentang janin yang dibuang di hadapan tokong. Lebih menyakitkan hati, janin itu disumbat di dalam bekas gula2. Kadang2 sy hairan dengan sikap manusia yang langsung tidak punya perikemanusiaan. Lebih kejam dan zalim daripada binatang! Tahukah kamu betapa ramai pasangan di luar sana yang mendambakan anugerah terindah itu, tetapi kamu pula membuangnya tanpa belas kasihan. Kemudian, senang2 je kamu bertaubat. Menangis mohon simpati. Tak malukah?

Nurul Farhana

*cinta Adam & Hawa*

Kandungan sy sudah mencecah 17 minggu..alhamdulillah semuanya sihat..sy dan baby pun sihat :) Cuma 6 April nanti sy harus berjumpa doktor pakar untuk pemeriksaan lanjut di hospital. Mengikut perkiraan, sy dijangka bersalin dalam bulan Ramadhan nanti pada 27 Ogos. Sebelum tu ramai yang menjangka sy akan bersalin selepas raya. Mesti ramai juga yang hairan kenapa sy bersalin awal sedangkan sy berkahwin pada bulan Disember.


Mengikut kiraan logik seolah2 kandungan sy tidak cukup bulan :) Jadi, sy mahu jelaskan di sini, doktor membuat perkiraan mengikut dari tarikh hari pertama haid terakhir sy iaitu pada 20 November 2009. Doktor tidak akan tanya bila kali pertama kita 'bersama' suami atau bila kali terakhir kita mengadakan hubungan seksual bersama suami atau bila suami mula menyebarkan benih ke dalam rahim kita, sebaliknya doktor akan bertanya bila hari pertama haid terakhir kita. Bermula dari situ sebenarnya kita (kaum wanita) sudah menyediakan telur untuk disenyawakan. Jika ia tidak disenyawakan, akhirnya ia akan luruh untuk kitaran haid berikutnya.


Sumber : Google


Jangan panik sekiranya perkara yang sama berlaku kepada sy berlaku kepada kamu juga :) Rileks dan enjoy menghadapinya ya! *wink*

Nurul Farhana

*physical transformation*



Gambar di atas diambil ketika malam selesai majlis bertandang di Dewan Cempaka hari tu (12-12-2009). Suami ajak keluar menonton wayang pukul12.45 malam. Dan seterusnya kami bermalam di hotel. Hasilnya..tadaaaaaaa~



Gambar terbaru sy (20-03-2010). Kini berat badan sy sudah bertambah sebanyak 2kg daripada 53.5kg kepada 55.5kg.

Nurul Farhana

*kadar hemoglobin*

Sejak kandungan sy sudah mencecah 4 bulan ni, emak menggalakkan sy makan sayur-sayuran hijau. Emak cakap baik untuk pertambahan darah. Baby dalam perut ni memerlukan darah sy, jadi sy perlu lebih darah dengan kepekatan yang sepatutnya. Hari Isnin ni sy ada appointment doktor, sy perlu kekalkan Hb = 13. Appointment sebelum ni Hb dah turun jadi 11. Doktor cakap tak boleh bawah 10. 13 adalah yang paling baik. Jadi, ini adalah breakfast sy setiap pagi. Bubur nasi bayam dan segelas susu aiyayayayaii~ Disebabkan sekarang cuti sekolah dan sy tinggal sorang sementara suami pergi kerja, sy masak menu yang simple2 je :) Selain tu, sy juga menggunakan garam yang dibekalkan oleh jururawat (garam iodin) dalam setiap masakan. Iodin untuk mencegah anak yang bakal dilahirkan nanti jadi sumbing. Sy juga perlu makan lebih kerang untuk pertambahan darah dan mengekalkan kadar kepekatan hemoglobin yang normal.

♥ Bubur nasi bayam ♥

Nurul Farhana

*tukar*

Sangat lama sy tak update blog ni. Sebenarnya sy dah terfikir nak cancel account je. Bukan apa, sy memang sangat jarang online sekarang ni. Mood ke arah itu makin berkurangan.



Hari ni ada mesyuarat ringkas di sekolah. GB ada menyentuh tentang isu pertukaran. Sangat hampa kerana sy hanya boleh memohon pada 1 April nanti untuk pertukaran sesi 1 Jun 2010. Talian akan dibuka mulai 1-25 April. Sy ingatkan bulan Mac ni dah boleh apply. Dan yang paling hampa sebab prosedur makin leceh. Bukan setakat melibatkan GB, malah GPK 1, GPK Hem dan GPK Ko-k juga perlu mengesahkan permohonan pertukaran itu secara online. Hmm.. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan.






*Baby ni dah tak sanggup nak berjauhan dengan abah dia :p


Nurul Farhana