Ads

Followers

Daisypath Anniversary tickers

My Precious

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Mohon Anak Dalam Kandungan Sihat & Selamat

Ya Allah..
Lindungilah zuriatku selama dia berada di dalam kandunganku dan berikanlah dia sihat..

Engkaulah yang Maha Menyembuh dan tiada sembuh melainkan penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.



Ya Allah..
Jadikan ia dengan rupa paras yang cantik dan baik serta tetapkan hatinya dalam iman kepadaMu dan utusanMu.



Ya Allah..
Lahirkan ia daripada perutku dengan senang dan selamat. Berikan ia kesihatan yang baik, kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran serta berilmu dan beramal.



Ya Allah..
Lanjutkan usianya, sihatkan tubuh badannya, baikkan tingkah lakunya, lancarkan pertuturannya, merdukan suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad dan segala pujian untuk Tuhan sekalian alam.
Amin.

*masih menanti*

2 hari lagi..hmmm..okay..okay..bb masih aman..langsung tiada sebarang rasa..


Kontraksi? TIADA..


Sakit pinggang? TIADA..


Sakit perut memulas? TIADA..


Kerap buang air besar? TIADA..


Kerap membuang air kecil? JARANG-JARANG..


Sakit di bahagian kelangkang? TIDAK begitu terasa..masih boleh berjalan laju dan berlari..


Keluar lendir? TIADA..



Namun, bb tetap bergerak aktif terutama bila sy duduk menonton tv atau ketika sy memandu..bila sy tidur, bb pun tidur..malah lebih lama dari sy.


Cuma sekarang ni, 4-5 hari kebelakangan ini, sy mengalami gatal-gatal di seluruh anggota tubuh badan hinggakan naik bintik-bintik merah..nurse cakap itu normal selagi bb belum keluar..
T__T

Nurul Farhana




*a guide*

Natural ways to bring on labour


Nipple stimulation

Castor oil

Sex

Eating pineapple

Homeopathy

Herbal: blue cohosh and black cohosh

Eating curry

Acupuncture

Red raspberry leaf

Walking



...read more



**4 days to go**

Nurul Farhana

*9 hari lagi*

Waaa..dah tak tahan perut sy gatal2.. :( Sy dah cuba tahan supaya jangan garu, tapi kebanyakan masa sy memang tak boleh tahan..gatal.. :(( Baby cepatlah keluar..ma dah tak tahan nak tahan kegatalan pada perut ni..dah macam2 ma sapu supaya dapat kurangkan kegatalan ni..tapi tetap gatal..merenyang2 je rase.. :((


Nurul Farhana

*11 hari lagi*

Hari ni rutin mingguan macam biasa. Masih harus ke klinik untuk pemeriksaan. Semua normal, cuma berat sy plak yang menurun. Isnin minggu lepas 70kg, hari ini 68.5kg. Hmm..mungkin disebabkan berpuasa. Pada mulanya risau juga tengok berat badan menurun, bukannya apa, risaukan keadaan baby. Tapi nurse cakap okay..normal.


Hari ini sy dah mula mengambil cuti. Sy mahu berehat di rumah sehinggalah tiba saat kelahiran :) 11 hari lagi..




**Ma dah tak sabar sangat mahu menatap wajah kamu dan mahu mencium kamu ♥

Nurul Farhana

*12 hari lagi?*

Okay, genap 5 hari sy berpuasa..alhamdulillah :) Perut kurang rasa lapar, cuma rasa dahaga yang membuak-buak! Boleh dikatakan setiap kali berbuka hampir 5 gelas air sy hentam. Wajib 1 gelas teh o panas, dan selebihnya minuman berais. Walllaaaa! Dan akibatnya, sangat susah untuk menghabiskan nasi.


Pejam celik pejam celik..12 hari lagi..namun, sebarang tanda-tanda sy masih belum alami. Sy masih tidur lena seperti biasa. Risau juga bila fikirkan, baby ni takmo keluar ke? Rakan-rakan seangkatan 'dia' semuanya sudah celik melihat dunia. Tapi 'dia' plak masih aman dan tenang di dalam. Cuma pergerakannya agak agresif sekarang mungkin kerana lapar.


Sy sedang menghitung hari. Harap-harap suami sempat pulang menyambut bersama kelahiran 'si dia' :)


Owhh..sekarang sy ketagih minum ini ~

+ = sedap !!!

Nurul Farhana

*1st of Ramadhan*

Alhamdulillah..hari ni sy dapat menyempurnakan 1 hari puasa :) Walaupun pada awalnya baby bergerak seakan tsunami di dalam..namun lama kelamaan baby faham yang sy sedang berpuasa. Esok kita puasa lagi tau ;-)

Nurul Farhana

*welcoming Ramadhan*

Ihsan : Google

Nurul Farhana

*berkongsi rasa*

Sana sini sy mendengar berita gembira daripada kawan-kawan seangkatan sy yang sudah selamat melahirkan permata hati mereka. Ada yang awal dari tarikh jangkaan, dan ada yang agak lewat sedikit. Tetapi kebanyakannya lahir di sekitar 36 - 39 minggu. Tahniah buat mereka semua :)


Sy pula bagaimana dan bila?


Sekarang sudah masuk minggu yang ke-37. Sebarang tanda yang seakan-akan mahupun hampir masih belum kelihatan. Walau bagaimanapun sy sudah bersiap sedia dengan semua kelengkapan. Mana lah tau kan tanda-tanda itu datang mengejut. Cuma pernah suatu malam beberapa hari lepas sy mengalami sakit perut memulas seakan senggugut yang teramat sangat lebih kurang 15 minit hingga menyebabkan sy menangis. Sejak hari itu tiada lagi sebarang kesakitan. Pergerakan baby juga seperti biasa. Namun, sy sudah dapat merasakan struktur tulangnya yang kuat. Owhhh..tak sabar mahu menatap wajah dan mencium permata hati sy sepuas-puasnya :) Sy pun sudah siap mengemas bilik agar si kecil selesa nanti bersama sy.


Dan lagi satu, kalau boleh sy berharap suami ada di sisi memberikan semangat ketika sy mahu melahirkannya nanti. Sy mahu suami merasai suasana dan berkongsi rasa bersama sy. InsyaAllah..

Nurul Farhana

*25 days to go*

36 minggu

Pejam celik, pejam celik..sekejap je masa berlalu. Rasa cam baru je lagi sibuk dengan persiapan nak kawen..nah, sekarang tengah tunggu masa nak bersalin plak. 25 hari lagi. Itu pun kalau baby bole sabar tunggu hingga 27 Ogos nanti :) Kawan sy yang due nya 11 Ogos telah selamat melahirkan baby boy pada petang 30 Julai hari tu. Kiranya awal lebih kurang 2 minggu la dari tarikh jangkaan. Sy pun risau dan berdebar-debar juga. Namun, dalam masa yang sama perasaan teruja dan tidak sabar itu tetap ada. Apa yang sy harapkan adalah semoga semuanya dipermudahkan dan semoga baby lahir dalam keadaan sihat dan sempurna.


Sy masih boleh bertahan walaupun kadang-kadang sakit nakal-nakal tu datang terutama waktu malam. Sakit seperti senggugut :~) Baring mengiring ke kanan tak kena, ke kiri juga tak kena. Baring telentang apatah lagi. Bole lemas dibuatnya. Sy juga memang dah tak bole nak kawal kencing. Asal batuk, terbersin, gelak..siap lah. Nak bercanda tawa dengan suami pun bole terkencing. Blum lagi tengok suami buat lawak yang bole menyebabkan geli isi perut, terpaksalah sy meng'control' gelak agar tidak memudaratkan. Hmm..takpelah, demi anak tersayang yang semakin membesar di dalam, sy tau ruang untuknya semakin sempit dan terhad..'kamu' juga geli hati kan dengan lawak jenaka babah..sebab tu kamu menekan-nekan pundi kencing ma :) jadi, ma pasrah T__T


Namun, sebagai langkah pencegahan, sy menggunakan Poise.






Nurul Farhana