Ads

Followers

Daisypath Anniversary tickers

My Precious

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Mohon Anak Dalam Kandungan Sihat & Selamat

Ya Allah..
Lindungilah zuriatku selama dia berada di dalam kandunganku dan berikanlah dia sihat..

Engkaulah yang Maha Menyembuh dan tiada sembuh melainkan penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.



Ya Allah..
Jadikan ia dengan rupa paras yang cantik dan baik serta tetapkan hatinya dalam iman kepadaMu dan utusanMu.



Ya Allah..
Lahirkan ia daripada perutku dengan senang dan selamat. Berikan ia kesihatan yang baik, kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran serta berilmu dan beramal.



Ya Allah..
Lanjutkan usianya, sihatkan tubuh badannya, baikkan tingkah lakunya, lancarkan pertuturannya, merdukan suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad dan segala pujian untuk Tuhan sekalian alam.
Amin.

*Rakyat Didahulukan?*

Hmm..semalam suami bagitau ada 6% service tax (govt tax) dalam bil Astro berkuatkuasa 1 Januari 2011. Then, hari ni suami sms bagitau semua pun dah ada termasuk lah bil telefon. Kalau dulu fast food cuma 5%, sekarang ni dah increase 6%. Sy macam..apa ni???? So, sy pun google nak kan kepastian. Memang sah! Ini termasuk dalam Malaysia Budget 2011.

**
Service tax increase to 6% from 5%
Service tax rate will be increased from 5% to 6% with effect from 1 Jan 2011. This will impact quite a number of service industry as well as individual consumptions. This may be a temporary measure to increase government revenue while pending the implementation of Goods and Services Tax (GST). You may probably feel the effect of service tax increase, although some said marginal, in 2011 when you visit to the restaurants, or when you pay your telephone bills.

ASTRO fee will be subject to service tax 6%
ASTRO monthly subscription fee will be increased by a service tax of 6% with effect from 1 Jan 2011. Service tax of 6% will be imposed on paid satellite broadcasting services in which this service was not subject to service tax previously.
**

Seriously, sy memang terasa dengan semua ini. Kalau sebelum ni sy memang tak pernah ambil peduli, sekarang sy memang peduli. Sebulan kami kena charge untuk Astro lebih kurang RM7++, setahun kami di'charge' lebih kurang RM85++. Katakan ada lebih 2 juta pelanggan Astro, nah kamu kiralah berapa kerajaan sudah ambil untung? Itu baru bil Astro, lain2 bil apa cerita? Bagi mereka yang berduit mungkin tidak merasa apa. Tapi, bagi kami yang hidup sederhana dan hanya hidup makan gaji ni bagaimana? Lebih2 lagi apabila kami sudah berkeluarga dan punya anak. Sy bukan pro atau anti mana2 pihak. Sy cuma terfikir bagaimana hidup kami akan datang sedangkan golongan atasan bersenang-lenang, berseronok bercuti ke luar negara bersama keluarga, naik kereta mewah, makan di hotel 5 bintang, tidur di atas katil yang empuk, membeli-belah ibarat dunia ini kamu yang punya, dan bermacam2 lagi. Sedangkan kami pula bekerja bagai nak rak hanya semata2 mahu membayar tax untuk kamu!

4 comments:

SRSY10 said...

nana, byknya bil astro sampai 7++..aok ambik seme canel ke?

Mrs.Qarlista said...

ye betullll..bencinye! nad skng bayarkan 2 bil astro kat umah parents..hmm..memang terase la kenaikannye..baru terpk nak pasang astro gak kat umah sendiri..tapi bile ingat kene bayar 3 bil dengan tax 6% tu darab 3..baik tak payah..rela stick to tv1, tv2, tv3..:(

Nurul Farhana Abdul Wahab said...

[rosiah] xde la amik semua..cartoon je x amik..tggu hasif besar dulu..huhhu~

[nad] sedih kan.. :(

CaHaYa^KetEnaNGan said...

mmg terasa dengan kenaikkan tax 6%..aduih..nasib la kiter dok malaysia